Image
Milena Injac - Srbija
Milena Injac - SrbijaČlan žirija
dr Milena Injac, dirigent, redovni profesor i dekan Fakulteta umetnosti u Nišu. Doktorirala je Dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof.emeritus Darinke Matić-Marović. Usavršavala se kod Jorme Panule, Petera Etveša, Mladena Jagušta i Salvadora Mas Konde u Beču. Horsko pevanje i dirigovanje je usavršavala u Švedskoj kao član prve sesije Svetskog hora, radeći sa Erikom Eriksonom, Stefanom Šoldom i Tomasom Kaplinom. Tokom studija bila je asisten u horovima Collegium musicum i Lola. Po dolasku u Niš bila je dirigent Niškog kamerniog hora, sa kojim je ostvarila brojne koncerte i izvela više vokalno – instrumentalnih dela. Dobitnik je Zlatne značke IHS 2004. godine za doprinos u radu festivala i izvodjenja svetskih premijera vokalno-instrumentalnih dela. Nekoliko godina je dirigovala Aleksinačkim mešovitim horom Šumatovac sa kojim je osvajala nagrade u Ohridu i Pardubicama. Milena Injac je član i predsednik žirija hoskih takmičenja u Antaliji i Čanakaleu, Turska, počev od 2011. godine. Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu “Svet muzike” u Italiji dirigujući kamеrnim sastavom Niškog simfonijskog orkestra. Nastupala je sa gotovo svim vodećim orkestrima u zemlji, operom u Beogradu i Skoplju, kao i muzičkim teatrom u Rimu, svim vodećim orkestrima i filharmonijama u regionu i više puta gostovala u Latinskoj Americi i na festivalima Urugvaju, El Salvadoru Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, Bugarskoj, BIH, Makedoniji, Švedskoj, Austriji, Crnoj Gori, Grčkoj i Rusiji. Bila je dirigent scenskih izvođenja operete J.Štrausa: Slepi miš i opere Đ. Rosinija: Seviljski berberin, u okviru projekta obnove operske scene u Nišu. Stalni je gost dirigent Niškog simfonijskog orkestra i gostujući predavač dirigovanja na Akademia Diesis u Španiji.
Jasenka Ostojić - Hrvatska
Jasenka Ostojić - HrvatskaPredsjednik žirija
Dirigentica Jasenka Ostojić, redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predaje dirigentske predmete i kolegije Zbor i Komorni zbor s kojima ostvaruje izvrsne vokalno – instrumentalne projekte pohvaljene od strane javnosti i glazbene kritike. Od akademske 2018./2019. godine profesor je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) gdje predaje dirigiranje i srodne stručne predmete. Predavač je i voditelj seminara i stručnih usavršavanja u zemlji, te gost predavač na sveučilištima u Poljskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i SAD-u. Članica je stručnih ocjenjivačkih sudova na natjecanjima dirigenata, orkestara i zborova (Italija, Poljska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Bugarska). Kao dirigentica zborova i orkestara osvojila je desetke državnih i međunarodnih nagrada, među kojima su i dva međunarodna Grand Prix-a. Bogatu koncertnu djelatnost ostvaruje na uglednim festivalima u Hrvatskoj, te Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Grčkoj i SAD-u. Ravnala je praizvedbama brojnih skladatelja za čije je izvedbe u nekoliko navrata nagrađena posebnim priznanjima. Kao dirigentica surađivala je sa Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH, Zborom Hrvatske radiotelevizije i dr. Specijalizirala je vokalnu izobrazbu pjevača mladalačke dobi kod Bečkih dječaka, Austrija. Djelovala je kao dirigentica zbora Zagrebački dječaci, te je bila mentor brojnim dječacima koji su u posljednja dva desetljeća nastupali kao solisti u profesionalnim produkcijama nacionalnih opernih i koncertnih kuća. Godine 2006. osniva Hrvatsko društvo Collegium pro arte pri kojem djeluju priznati i nagrađivani zborovi Cappella Zinka i Cappella Odak te ansambala Odak Camerata i Ansambl Celeste, glazbeni teatar. Urednica je zbirke Antologija hrvatske zborske glazbe u izdanju Koncertnog ureda Zadar. Umjetnička je ravnateljica World Choir Festival on Musical, Thessaloniki.
Tamara Adamov Petijević - Srbija
Tamara Adamov Petijević - SrbijaČlan žirija
Dirigent je tri hora i dva simfonijska orkestra, koji broje oko 300 mahom mlađih ljudi. Dirigovanje je usavršavala u Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Izraelu.Sa horom "Sveti Stefan Dečanski"iz Novog Sada, kojim diriguje 30 godina, gostovala je u gotovo svim evropskim zemljama, Rusiji i Izraelu i osvojila nekoliko visokih internacionalnih nagrada. Sa simfonijskim orkestrom i horovima srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada osvaja najviše nagrade na republičkim iinternacionalnim takmičenjima. Član je brojnih međunarodnih žirija za horove i orkestre.Među priznanjima za njen dirigentski angažman ističu se - titula Best Conductor Performance-Prag 2006.Ambasador dobre volje države Izrael – Jerusalim 2007.titula najboljeg dirigenta na Festivalu kamernih horova i vokalnih ansambala u Кragujevcu 2017., nagrada časopisa Muzika klasika za 2017. godinu u kategoriji "Ženski izvođač godine" i Prva nagrada Summa cum laude na Evropskom takmičenju omladinskih orkestara u Nerpeltu, Belgija, 2017.Obnovila je rad Filharmonije mladih u Novom Sadu 2018.2009. godine u Novom Sadu osniva profesionalni vokalno – instrumentalni, oratorijumski ansambl Orfelin. Intenzivno se bavi istraživanjem duhovne muzike, snima za brojne domaće i strane medije, objavljuje 10 diskova horske muzike i nekoliko zapaženih notnih i multi-medijalnih izdanja.Vodila je horske radionice pravoslavne duhovne muzike i dirigentske seminare/masterklase u Čikagu, Njujorku i Prinstonu (SAD), Torontu (Кanada) i Torinu (Italija). Četiri puta je angažovana kao gost-dirigent i predavač na Masterklasu pravoslavne duhovne muzike za dirigente i kompozitore, u organizaciji St Romanos Society iz Čikaga (Amerika).Član je Programskog saveta Festivala „Mokranjčevi dani“ u Negotinu, a delovala je i kao umetnički direktor Internacionalnih horskih svečaosti u Nišu.Jedan je od osnivača Srpske horske asocijacije i osnivač i umetnički rukovodilac Nacionalnog omladinskog hora Srbije.Od 2021. godine je član Upravnog odbora Evropske horske asocijacije, kao prvi dirigent iz Srbije na toj visokoj funkciji.

Kontakt podaci

Crnogorska horska asocijacija
Nikole Ljubibratića 88 D
Herceg Novi Crna Gora
Kontakt:
Direktorka festivala Nađa Karadžić +38269699221
Umjetnička direktorka dr Jelena Cvetkovic Crvenica:+381653350850

Gdje se nalazimo

Crnogorska horska asocijacija
Nikole Ljubibratića 88 D
Herceg Novi Crna Gora

Kontaktirajte nas